torstai 7. helmikuuta 2013

Tarvitseeko ratsastaja oheisharjoittelua?

Päätin kirjoittaa kipeänä olessani pienen mielipidepostauksen aiheesta " Tarvitseeko ratsastaja oheisharjoittelua?"
Tähän heti voin vastata, että kyllä tarvitsee! Oheisharjoittelulla tarkoitan nyt tekstissäni fyysistä harjoittelua, mutta lisäksi henkinen harjoittelu on hyväksi. Esim. mielikuvaharjoittelu.
Jos tavoitteena ratsastuksessa on vain hyvän mielen saaminen ja rentoutuminen arjen kiireestä, voi ehkä oheisharjoittelun sivuuttaa. Toisaalta tässä tapauksessa en kutsuisi harrastusta ratsastukseksi vaan ratsasteluksi. Jos taas tavoitteena on kehittää itseään ratsastajana, oli sitten tavoitteena kilpaileminen tai ei, nousee oheisharjoittelukin tärkeäksi.

Mutta eikö ratsastuksessa tavoitteena ole, että tekee mahdollisimman vähän siellä selässä? Mihin sitä hyvää lihaskuntoa silloin sitten tarvitsee? Tietämättömien päässä voi pyöriä tällainen ajatus. Tosiasiahan on niin, että mitä paremmassa kunnossa olet, sitä paremmin tunnet oman kroppasi ja osaat hallita sitä paremmin. Tällöin ratsastaessakin voit käyttää pienempiä apuja ja itseäsi muutenkin "taloudellisemmin". Hevonenkin kiittää tässä vaiheessa, kun selässä istuu vähemmän hölskyvä kaveri. Myös kohdatessaan ongelman, hyvä kuntoinen ratsastaja jaksaa paremmin ratsastamalla ratkoa ongelmaa. Päinvastoin taas huonokuntoinen, joka joko heittää hanskat tiskiin tai hermostuu, koska oma kroppa on ihan finito.

Hyvä kuntoinen ratsastaja pystyy oppimaan ratsastustakin paremmin! Jaksat kuunnella opettajasi oppeja ja treenata niitä heti väsymättä. Oppiminen on nopeampaa ja tehokkaampaa.
Nykysin on tullut enemmän ja enemmän juttua myös ratsastajan kunnon kehittämisestä ja sen tärkeydestä. On tietenkin edelleen tärkeää, että hevonen on hyvässä kunnossa ja saa hyvää hoitoa. Miettikääpä kuitenkin tilannetta, jossa hevonen on hoidettu viimesen päälle, mutta ratsastaja pomppii satulassa jäykkänä ja antaa hirveästi ylimääräisiä apuja hevoselle. Ei siitäkään mitään tule!
Ratsastuksen valmennukseen pitäisi tulla oikeasti keskeiseksi osaksi myös ratsastajan oman kunnon kehittäminen. Ratsastajien pitäisi tehdä yhdessä valmentajan kanssa kunto-ohjelman eikä vain miettiä miten kehittää hevosta.

On totta, että oheisharjoittelu ei korvaa sitä oman lajin harjoittelua, mutta se tukee sitä. Kuten edellä jo kirjoitin oppimisesta tulee helpompaa ja nopeampaa. Hyvässä kunnossa oleva ratsastaja on tällöin omalla tasollaan parempi. Ratsastus on pohjimmiltaan lähes samanlaista kuin muutkin urheilulajit. Monissa muissahan lajeissa oheisharjoittelu on ihan rutiinia.

Miten sitten pitäisi ratsastajan liikkua. Ja miten muka ehdin, kun olen päivät töissä/koulussa ja illalla vielä tallilla?
Monilla hevonen on täysihoito tallilla. Aikaa menee ehkä normaalisti pari-kolme tuntia, jos vain yksi hevonen hoidettavana. Tällöin aikaa jää muuhunkin, jos jättää facebookissa ja telkkarin edessä istumisen vähemmälle. Mieti miten aikaasi käytät? Ei tarvitse aikatauluttaa kaikkea minuutin tarkasti vaan se, että mietit minkä koet oikeasti tärkeäksi.
Jos on itsellä kokonainen talli hoidettavana, oheisharjoittelu täyttyy tietysti jo siinä aika mukavasti.

Hyviä oheisharjoittelulajeja mielestäni ovat esimerkiksi:

  • Lenkkeily. Puolentunnin juoksulenkki parikertaa viikossa parantaa jo kuntoa. Jalan lihakset ja hapenottokyky paranee.
  • Pilates. Kallis, mutta erittäin hyvä kehonhallintaa, etenki keskivartaloa parantava laji.
  • Tanssi. Koordinaatio ja kehonhallinta paranee.
  • Kuntosali treenaus. Lihaskunto. Kannattaa miettiä ammattilaisen kanssa jonkinlainen ohjelma, jotta saat parhaimman hyödyn treenaamisesta.
  • Venyttely. Kannatan tehdä lähes joka päivä.
  • Mikä tahansa muukin urheilulaji....... 
  • Lisäksi hyvää on ihan hyötyliikunta. Kävele portaat, kulje lyhyet matkat kävellen tai pyörällä. Kävele alku- ja loppukäynnit maastakäsin jne.
Jos taloudellinen tilanne ei anna periksi maksamaan kalliita ylimärääsiä lajeja ja kuntosali klubeja, lenkkeily ja kotona harjoiteltu lihaskunto on myös hyvä ja lähes ilmainen vaihtoehto. Lenkkeilyyn kannattaa ostaa oikeasti hyvät juoksukengät, jotta ei tule vammoja ja juokseminen on mukavampaa!! Koulussa olevien kannattaa ottaa mahdollisimman paljon liikuntaa. Meillä ainakin lukiossa on todella hyvät liikuntakurssit. Opettaja laittaa meidät oikeasti hikoilemaan ja tunnit ovat monipuolisia.   

Olisi mahtavaa päästä Pilatekseen tai hienoihin kuntosaleihin kaikkine mukavuuksineen, mutta ratsastus on jo tarpeeksi kallis harratus, joten joudun tyytymään halvempii vaihtoehtoihin. Halvempi kuntosali löytyy useinmiten mm. uimahalleista. Lisäksi moniin kännyköihin voi ladata lihaskunto ohjelmia, joiden mukana on helppo harjoitella! Mulla on kännykässä Nike Training clubin sovellus, jossa on todella paljon erilaisia ohjelmia. Jokaisesta liikkeestä on myös video, josta näkee hyvin, miten liike tehdään.


Ja lopuksi oheisharjoittelun tarkoitus ei ole tehdä kenestäkään maratoonaria tai lihaskimppua, joten ei tarvitse ottaa oheisharjoittelusta liikaa paineita! Kunhan ei kuitenkaan luista liikaa harjoittelusta, jotta siitä olisi hyötyä ja tukisi päälajia. 

Toivottavasti tykkäsitte. Kertokaa mielipiteenne! :)

Kirjoitan mielelläni lisää mielipidepostauksia, joten ehdotuksia aiheista otetaan vastaan. :)

10 kommenttia:

  1. Hyvä teksti ! Itte oon just miettiny samoja asioita, kun on toivottu postausta mm. just ratsastajan treenaamisesta ratsastuksen ohella jne., ja samoilla linjoilla mennään. Fyysisen treenin lisäks teen just kans paljon mielikuvaharjoittelua, etenki kouluratojen kanssa ennen kisoja. Kyllä siitä jotain hyötyä varmaan on, ainakin sen verran että radat jää paremmin mieleen ja itellä on luottavaisempi mieli sitte kisoissa sinne valkosten aitojen sisälle painella :D

    Mutta tosiaan, hyvä postaus, tykkäsin. Tee tän tapasia ihmeessä jatkossakin ! Mua kiinnostais lukea sun mielipiteitä esimerkiksi kilpailemisesta (kilpailujännityksestä, kisaverkasta, ajatuksista radalla, mitä aktiivinen kisaaminen vaatii jne., mistä ikinä haluutkaa kirjottaa !) ja kilpailevan hevosen hoidosta. Ton tarkemmin en oikein osaa aihetta rajata, mutta voihan sitä vaikka jakaa useampaan postaukseen, mikäli tuntuu että tulee kerralle liikaa tekstiä... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :) vitsi hyviä postausideoita annoit! Täytyypä kirjoittaa jossain vaiheessa noista :)

      Poista
  2. Tämä oli kyllä tosi hyvä postaus, ja tee jatkossa lisää mielipide postauksia. Itsekkin olin miettinyt juuri mitä liikuntaa ratsastuksen lisäksi ja tästä oli apua miettiessä lajivaihtoehtoja :).

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoista. :) Itse olen ihan juuri aloittanut hölkkäämisen ratsast/telun /-tuksen tueksi. Kaksi vuotiaan lapsen äitinä tulee häärättyä aika paljon kaikenlaista päivän mittaan.. Mutta illalla, kun saa lapsen nukkumaan on aikaa hölkätä. Kyllä sitä aikaa löytyy aina jostakin. Helpompaa kyllä olisi, jos vapaa-aikaa ei rajoittaisi mikään eikä kukaan. :D
    Pilatesta aina yritän aloitella, mutta en vain tykkää hidastempoisista lajeista yhtään.. Se hengitystekniikkakin menee yli hilseen. Varmasti senkin sisäistäisi, jos menisi tunnille sitä kokeilemaan.

    Luulen, että itselleni on ollut lapsuusaikaisesta lajista paljonkin hyötyä ratsastukseen eli judosta. Siellä menee ainakin oikea kaatumistekniikka selkäytimeen. Tippumisesta saa hieman pehmeämmän niillä keinoin. Tosin ehkä pitäisi keskittyä siihen satulassa pysymiseen enemmän..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munkin mielestä Pilates on aika tylsää, kun se on niin hidasta. Kävin kesällä kerran BodyBalancessa(mulla oli viikon ilmainen tutustumishomma Hyvään Kuntoon, joka on myös kehonhallintaa. Se kuullostaa siitä lukiessa tosi rauhalliselta ja ns. helpolta, mutta on ihan toista oikeasti.
      Lisäksi on se Corejumppa missä keskitytään just keskivartaloon.

      Toi tippumistekniikka on kyllä myös tosi tärkeä!

      Poista
  4. Tämä postaus oli mielestäni erittäin hyvä! Lisää vain tällaisia postauksia, joissa on omia kokemuksia ja ajatuksia :)

    VastaaPoista
  5. Hei kiitos kommentista! Onnistuin vaan poistamaan sen vahingossa... :D

    VastaaPoista